Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jane Fonda szerint a midlife

Jane Fonda is átélte a változókort,sőt

A középkorúakra, a midlife-ra és egy picit a midlife utáni időszakra gondolva: Jane Fonda beszélt erről, jó, ő már 75, túlvan a midlife-on, de éppen ezért érdekes, amiket mond. 

Kezdjük tehát azzal, hogy manapság a fejlett országokban 34 teljes évvel tovább élünk átlagosan, mint üknagyanyáink generációja. Gyakorlatilag 3 évtizeddel! Ez egy komplett életszakasz, ha nem több. 


Mégis a mai napig még mindig ugyanúgy gondolkodunk  az életútról: felfelé íveló gyerek-és ifjúkor, egy rövid tetőpont a felnőttkor környékén, majd indulás lefelé.

Jane Fonda ezzel szemben azt mondja: nevezzük ezt a harminc évet az élet harmadik felvonásának, az élet harmadik harmadának, amelyre nem legyinthetsz rá, hanem add meg neki a maga jelentését és jelentőségét.

Egy lépcsősort képzelj el

Ezért az életutad, életkorod jelképeként ne a boltívre gondolj, amely egy darabig felfelé, aztán némi rövid csúcspont után már lefelé ível - hanem egy lépcsősort képzelj magad elé. 
Egy olyan lépcsősort, amelyen az ember szelleme lépked felfelé a bölcsesség, hitelesség és teljesség felé.

Vannak kutatások, mondja Jane Fonda, és ezen ő is meg van lepve - amelyek szerint a középkorúak sokszor kevésbé stresszesek, kevésbé ellenségesek másokkal, az élettel szemben, mint a kicsit fiatalabbak. Boldogabbak, kevesebbet aggodalmaskodnak és jobban érzik magukat, mint néhány évvel korábban.

Nem érzik úgy, hogy végzetesen megváltoztak volna, épp ellenkezőleg: ötvenévesen még inkább önmaguk, mint fiatalabb korukban, amikor annyi megfelelési kényszer vette körül őket.

A középkorúak számára éppen ez lehet a midlife szép tartalma: hogy az évtizedek alatt felhalmozott, tartogatott sok-sok sérülést, kudarcot, bonyodalmat, csalódást tiszta fejjel átgondoljuk, feldolgozzuk és apránként helyre tegyük magukban. 
Visszanézünk, hogy meglássuk és megértsük, kik vagyunk és honnan jöttünk, milyen hatások értek minket, miért hibáztatjuk magunkat értelmetlenül, kinek kell megbocsátanunk...

Így, ha mint középkorúak áttekintjük az életünket, saját magunkat, el tudjuk engedni, amit el kell, meg tudjuk érteni amit meg kell, sőt a midlife életszakaszában új életcélokat is megfogalmazhatunk - és ezáltal többek, jobbak, boldogabbak lehetünk.


Az előadás itt megtekinthető, nem sok, 10 perc, viszont hála a fordítóknak, rendes, szép magyar felirat van hozzá!
http://www.ted.com/talks/lang/hu/jane_fonda_life_s_third_act.html

U.i.: A videón tök jó Jane Fonda szemüvege. Megint jön vissza a divatba ez a nagy keret, észrevettétek? Azt hittem csak fiataloknak áll jól, de nem :)


















0 Tovább

46 éves Cindy Crawford - a Nap képe blogról

Na és őt gyötri vajon az életközép-válság? Nagyon nem úgy néz ki :) Milyen csinos, feketében vagy bőrben, vagy akármiben. Se elhízva, se felvarrva... De különben is, 46? Az nem kor :) Eredeti link: http://napkepe.postr.hu/a-fekete-is-jol-al-a-46-eves-modellnek/

0 Tovább

Cameron Diaz szülinapi fotói

Cameron Diaz 40 éves lett (a csitri), nyakán a midlife - és e jeles alkalomból fotósorozatot csináltatott magáról egy brit magazinnak.

"Nincs ilyen, hogy anti-aging, meg hogy öregedés-elleni ez meg az - ez egy rakás sz*r, nem lehet visszamenni az időben. Úgyhogy nekem a történet arról szól, hogy mindig a jelen pillanatot jól éljem meg, olyan jól, amilyen jól csak tudom.
Az elégedettség annyit jelent, hogy túlteszed végre magad azon, hogy az élet olyan, amilyen. Nem pedig azon siránkozol, hogy a dolgok nem passzolnak a kis szabályos skatulyádba. Most érzem magam életemben először elégedettnek. Ez olyan izgalmas.
Többet tudok ma, mint eddig bármikor.
Hálát érzek. Jobban ismerem magam. Erősebbnek érzem magam, mint valaha. És ami a fizikai részét illeti, jobban érzem magam most 40 évesen, mint annak idején 25 évesen."

Midlife és önbizalom... meg az énkép

 
Engem ezeken a képeken nem annyira a retusálás zavar, mert olvastam, hogy Cameron Diaz kimondottan sokat edz, tehát akár ki is nézhet így negyvenévesen... az agyusztálás meg más ügy, ízlés dolga, engem ez a szerelés nem zavar, amíg nem kötelező.
Nem tudom eldönteni, magabiztosságot sugároz vagy csak bizonyítani-vágyást.
Cameron Diaz: így néz ki egy negyvenéves nő

A 40 éves Cameron Diaz szexis fotói

Cameron Diaz 40 évesen szexi fotózás vállalt

Képek: TERRY RICHARDSON/ESQUIRE UK
http://www.esquire.co.uk/2012/10/cameron-diaz/

0 Tovább

Gordon Ramsay, az Ironman és a tetkó

Gordon Ramsay azzal reagálja le a midlife-ot, hogy 45 évesen elhatározta, tetoválást csináltat a hátsójára. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem akármilyen mintát tetováltat magára, hanem egy Ironman logót, mivel jövőre tervezi, hogy elindul az új-zélandi Ironman-en. A terv nem alaptalan, elvégre Gordon az utóbbi tíz év alatt tízszer teljesítette a maratoni távot, és most is keményen edz.

"Ez a gond velem. Egyszerűen szükségem van a fókuszra, a célra. Kedvelem a fegyelmet. Akkor érzem magam a legjobban, amikor nyílegyenes a pálya és abszolút egy célra koncentrálhatok." 

"Megfogadtam, hogy ha valaha is csináltatok tetoválást, az csak Ironman-es lesz."

"A tetkót oda szeretném, ahol senki se látja, a hátamra alul, épp a csípőm fölé. Nem szeretném ha a lányaim kedvet kapnának, isten őrizzen. Meg aztán elképzeltem magam 65 évesen a strandon, felveszem a fürdőgatyát, és ahogy lóg rajtam a bőr, egyszercsak előbukkan egy tetkó, szerintem az nem nézne ki túl jól. Beckham egész más, neki nem hiszem, hogy aggódnia kellene emiatt, ő még 70 évesen is jól fog kinézni."

Gordon Ramsay 45 éves

Az interjú és a kép forrása: http://www.dailyrecord.co.uk/entertainment/celebrity-interviews/gordon-ramsay-on-his-midlife-crisis-being-1349281

Egyébként meg így néz ki az Ironman logo egy tetkón:

Ironman tetkó

Ilyet tetováltatnak magukra azok akik teljesítik a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpárból és 42 km futásból álló Ironman távot.

5 Tovább

Susan Sarandon és a 30 évnyi korkülönbség

Ha szabad George Clooney-nek és Alec Baldwin-nek, akkor a nőknek miért is nem?

Most éppen Susan Sarandon (65 éves) került a reflektorfénybe Hollywoodban jóval fiatalabb párja, a 33 éves Jonathan miatt.

Sose találnátok ki, milyen durva programra, egy asztalitenisz meccsre látogattak ki - ott fotózták le őket. A pár már két éve van együtt, de nem verik nagy dobra. Amikor márciusban megkérdezték Sarandon-tól, hogy most akkor járnak-e ők ketten, azt válaszolta: "Járni - ez olyan hülyén hangzik. Mondjuk inkább, hogy sok különféle területen együttműködünk".

Susan Sarandon férje 23 éven át Tim Robbins volt, aki csak tíz évvel volt nála fiatalabb, s így ma 53 éves. Két fiuk született, akik 22 és 19 évesek, továbbá az ezt megelőző házasságából született egy lánya is, aki ma már 27 éves.

7 Tovább
«
12

Midlife: az élet közepén

blogavatar

Midlife! Nemám klimax :) A változókor lelki tünetei, élet negyven-ötvenévesen, tippek a klimax, változókor túléléséhez

Utolsó kommentek