Mondtál le valaha hobbiról, sportról, mert a család, a munka ...?
Volt valaha bűntudatod, amikor dolgozó- és családanyaként el mertél menni csak egy moziba a barátnőddel? vagy egy kis masszázsra? vagy hastáncra, bárhova egyedül a magad kedvére? 
Értem én, hogy másokért élni, ez az egyik legszebb dolog az életben - sőt van, amikor a legszebb. De a fontossági sorrendben te hol is szoktál lenni?

Egy gyors lista
  • Amíg tanultál, hogy felkészülj az életre, hajtanod kellett a képzettségért.
  • Amióta dolgozol, haptákba állsz a főnökeid vagy az ügyfeleid kedvéért.
  • Amikor párt kerestél, igyekeztél szép lenni, szexis, jóravaló, okos. Akkor is, ha történetesen  nem voltál egyik se.
  • Amikor családanya lettél, a gyerekeid voltak az elsők, hogy jó anyjuk legyél. Mindemellett lehetőleg olyan anya és feleség is, akit nem szól le se az anyósa, se a játszótéri anyatársak, se (itt szabadon behelyettesíthető). A sorban rögtön utánuk jött a tiszta udvar rendes ház projekt, miközben végig elvárás volt,  hogy szépen keress és továbbra is vonzó legyél.
Én meg azt mondom, ha változókor, legyen az! legyen változás.
Éppen ideje.
Légy nyugodtan egy kicsit önző is

Letettél éppen eleget az asztalra, most nézz valami olyan után, ami neked jó, amire neked van szükséged! Nem a gyerekeidnek, nem a rokonaidnak, nem a párodnak, nem a kollégádnak. 
Neked. 
A változókor talán legeslegfontosabb lépése az elengedés: nem vagy nélkülözhetetlen - légy most már egy kicsit önző, tedd saját magadat a feladatlistád élére.
Ha az önzőséget csúnya szónak tartod, és nehéz elfogadni magadtól eleinte, gondold át ezeket:

5 ok az önzőségre a midlife idején

  1. Ugráltál eleget másokért, ugráljon már más is. Megérdemelsz egy kis saját élvezetet, időtöltést. A gondok különben is megvárnak. 
  2. Elég az önfeláldozásból, nem kellenek a mártírok senkinek, hidd el! Se a változókorban, se máskor. Engedd el azt a kényszert hogy csak veled megy a szekér.
  3. Elég nagylány vagy már ahhoz, hogy szabad legyen időnként magaddal foglalkoznod. Ez jár neked, a klimax, a menopauza, a változókor tünetei meggyötörnek így is éppen eléggé. 
  4. Nézz meg néhány olyan középkorú nőt, aki magára is gondol! Ápoltak, magabiztosak, jókedvűek? Nekik szabad, neked meg nem? Nem irigyelni kell őket - hanem tanulni tőlük.
  5. Ha mindenképpen csak mások kedvéért akarsz tenni bármit is, gondolj arra: te magad jobban tudsz szerető szívű, erős, nagylelkű, motivált és kedves lenni, ha nemcsak hajtod magad másokért. A környezeted sokkal jobban jár egy kiegyensúlyozott, derűs, érdekes emberrel,  mert nyilván több lesz a türelmed ahhoz, hogy továbbcsináld mindazt, amit nap mint nap muszáj (mert muszáj)  Ugye nem akarsz mostantól egész életedben egy  frusztrált, sértett, nyúzott, unalmas sárkány lenni?

Tégy egy próbát. Próbáld ki az elengedést. Adj engedélyt magadnak - mire is? Oké, nem kell azonnal megtenni, én megértő vagyok a saját generációmmal :)
 
De legalább képzeld el! jó erősen! Engedélyezem magamnak--> megteszem.
Mi lenne az?
Van listád?