Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

46 éves Cindy Crawford - a Nap képe blogról

Na és őt gyötri vajon az életközép-válság? Nagyon nem úgy néz ki :) Milyen csinos, feketében vagy bőrben, vagy akármiben. Se elhízva, se felvarrva... De különben is, 46? Az nem kor :) Eredeti link: http://napkepe.postr.hu/a-fekete-is-jol-al-a-46-eves-modellnek/

0 Tovább

Az önbizalom esete a változókorral


Ijesztő is tud lenni a változókor, valljuk be


"Azt reméltem, halálig játszom,
Szép volt" 
(Ugye megvan a Presser-féle Szentimentális rakenroll)
A változókorban az a legijesztőbb, amikor arra gondolsz, hogy valaminek vége van.... és tény, hogy kegyetlenül kiesel egy sor olyan kellemes női életszerepből, ami addig evidenciának tűnt. 


A szépség, fiatalság, szexuális vonzerő, termékenység, sőt anyaság - milyen jó dolgok, és milyen szép tud lenni ezektől az élet. Hm - és így visszanézve, valljuk be, időnként milyen mocskosul bonyolult, meg fájdalmas, meg nehéz...


Mégis, kicsit mintha kirántanák alólad a szőnyeget.

Aztán megkönnyebbülsz - ezeken legalább nem szükséges már görcsölnöd. (lesz majd más, hehe)

De ha te is csak ezekre az öröknek hitt szerepekre alapoztad eddig a saját önbizalmadat, akkor most alighanem nagy bajban vagy. Nem vagy már olyan bombázó, mint húsz éve, és a férjed/párod ha megvan is, és az jó nagyon - de a valahavolt dédelgetnivaló gyerek biztosan nem akarja már, hogy dédelgesd. Az önbizalom növelése életbevágó, most inkább, mint valaha!

És itt van ez a kimondatlan, ámde horror-közvélemény-hozzáállás, hogy a klimax/menopauza után egy nőnek csökken az értéke. Ettől kinyílik a bicska a zsebemben. 

Ettől ökölbe szorul az agy! - mondta Kiss Manyi valami filmben.. :)


Méghogy.

Változókor... méghogy értékcsökkenés. Francokat 


Már miért is? 
Abszurd és sértő.
De nézz körül, én nem tudom, te közéjük tartozol-e, de hány és hány nő érzi magát leértékeltnek, lekicsinyelltnek, láthatatlannak - csak azért, mert már annyi, amennyi. 
Ez is egy változókori tünet - az önbizalom megroggyanása- de ezt mennyivel nehezebb jól kezelni, mint egy klimaxos hőhullámot vagy álmatlanságot. 
Belénk van ez oltva valahogy, a fene egye meg, hiába rohadtul nem igaz.

Te is azonnal verd ki a fejedből, még ha meg is fordult benne.


Egy ember nem két- vagy háromféle szerepben létezik, könyörgöm.
Mondok most valamit a klimax utáni korszakról, csak így az önbizalmunk növelése céljából. Az őskorban is megvolt a szülési koron túl lévő nőknek a maguk helye és szerepe a törzsben. Részt vettek a munkában és beszálltak az utódok nevelésébe. Ha nem így lenne, ha a törzs nem vette volna hasznát a már nem szülőképeseknek,  nem kaptak volna enni, és idővel kihaltak volna az emberiségből azok, akik hosszú életkort éltek meg!

De nem haltak ki

Akkor pedig mégiscsak szükségesek a törzs számára, hosszú idővel a ternékenység szakasza után is.

A hosszú életkor pedig életkorszakokat jelent. Többet, egymás után. 

Az egyik életkorszak elmúlik, hogy kezdődjön a következő.

Szépen hangzik, mi? Addig is, amíg elég felvilágosultak leszünk ahhoz, hogy ezt filozófiailag teljes mélységében megemésszük, addig is élvezzük az életet, e célból pedig továbbra is ajánlom az azonnali klimax-túlélési tippeket. Van benne kis önbizalom-növesztés is, meg túlélés, és nem szabad egészen komolyan venni. Azonkívül ingyenes, szénsavas, vitamindús.


A fenti fotó forrása és szerzője: Indafotó, stoned 1






 

0 Tovább

Szakadj le a gyerekről

Egy hosszabbra sikerült véleményt kaptam mailben a múltkori "Légy önző" című cikk kapcsán, és úgy döntöttem, közreadom. Az írás az elengedésről szól, tehát a nagyobb kamaszok, sőt fiatal felnőttek szüleit érintheti, míg a fiatalabb szülők saját fiatalkorukra gondolhatnak közben.
Íme Magda írása, fogadjátok szeretettel.

"Igenis legyünk kicsit már mi is önzők, csak a fiataloknak szabad? Tőlünk tanulnák az önzést, ahogy írta egy hozzászóló? Ne már!

Középkorúnak mondanak, lesajnálnak, pedig végigdolgoztuk az életüket, és milyen messze még a vége! És egyszerre támogatjuk a huszonéves utódokat is, és az egyre hanyatló állapotú idős szüleinket is. Hát ha nem akarunk begolyózni, néha magunkra is kell gondoljunk - és egyre többet.

Elengedés: ha felnőtt, szakadjunk le a gyerekről 

Kamasz, felnőtt gyerek és szülő: a midlife ebben is a változások kora
Itt jön az, ami miatt igazán tollat ragadtam: szakadjunk le a kamaszból felnőtté váló gyerekről.

Idővel, apránként, lassan, de szakadjunk le.
Akármennyire fájdalmas az elengedés, meg kell lennie.
A mi életünket se anyánk-apánk élte helyettünk!

Túl lehet élni, én is túléltem. Ez nem katasztrófa - ez csak a midlife, a változókor, ki hogy szereti hívni!
A nagy felismerés az, hogy se az életnek, se a családnak nincs vége, attól hogy nincsenek már kicsinyeink, akiknek gondját viseljük. 
Íme néhány tévedés, amiket 20 körüli gyerekeket nevelő (? van ilyenkor még nevelés?) családban, kolléganőimnél konkrétan láttam/látok.

Tévedés: a család nem a kiszolgálásról szól

 
A család nem a kiszolgálásról szól, hanem egymás segítéséről.

Gondoljunk bele: ha a 20-24 éves "gyerek" már külön él, és ha minket addig nem rúgnak ki, akkor mi nyilván bőven dolgozunk még egy jó darabig! Ne járjunk át hozzá elmosogatni, kitakarítani, ne vállaljuk át tőle állandóan a postát, a kutyasétáltatást, a bevásárlást se. 
Ha elkéri a nyaralót a barátaival, takarítsanak ki maguk után. Nem azt mondom hogy soha többé ne segítsd, de ezeket el tudja látni egyedül is, ugye? 
Az elengedés azt is jelenti: "felnőttél, most már ügyelj Te a saját dolgaidra".
Ismerősömmel megtörtént példa alapján írom azt is: ne vegyünk fel a gyerek számára hitelt se úgy, hogy a saját lakásunkra rakatjuk a jelzálogot. Nem tudhatjuk, tíz-tizenöt-húsz év múlva mi lesz, tudja-e a gyerek akkor is fizetni - és ha az Élet úgy hozza, hogy nem, akkor TE, mondjuk hatvanévesen, szeretnéd-e majd fizetni helyette. Ismerősöm pedig éppen ezt teszi...
Végül az elengedéshez tartozik az az egyszerűnek tűnő dolog is, hogy ne traktáljuk az okos tanácsokkal, mert az a rossz hírem van, hogy amit eddig a korig nem plántáltunk beléjük, most, amikor huszonévesek, már nem nagyon fog menni. Nincs már erre szüksége, vagy legalábbis így érzi és joga van hozzá! Ha megkérdez, az nyilván más, ha nem traktáljuk, majdcsak eljön az az idő is.
A következő fejezet ebből adódóan majd az lesz, hogy legyünk elviselhető anyós/após...
Egyszóval, igen legyünk önzők is egy kicsit! Szükségünk van az egészségünkre, a lelkierőnkre, a jókedvünkre!

Ez a mi életünk is

Habár ha jól belegondolok, talán az lenne az igazi önzés, magunkhoz láncolni őket ezzel-azzal, mondván, kisfiam, kislányom, szükséged van rám, nem lennél meg nélkülem.
Nem inkább azért félünk az elengedéstől, mert attól félünk, hogy mi nem lennénk meg nélkülük???
De, de, egyre inkább megvannak nélkülünk.
És mi is őnélkülük, nem szabad félni ettől!
Ami fontos: közben nézzünk körül, mi mindent hoz el még az Élet nem a gyereknek, nem másnak - NEKÜNK. "


1 Tovább

Halloween horror a konyhában

Halloween horror kaják: hát kell-e nekünk ennél több?

Halloween recept pokis

Kaszinótojás pókéknál

Halloween habcsók

Habcsók halloween idején

Halloween csoki pohárkrém

Nekünk horror, másnak poén - megennéd?

Halloween horror sajtos rúd

Hizlal a sültkrumpli, de valahogy nem ez a gondom vele :))

Halloween hamburger

Ezt a jópofa halloween-hamburgert pedig a Marmalade.hu oldalán találtam.

Írhattam volna komolyat, szomorút nektek a mai napon. De szerintem olvastok épp elég ilyesmit temetőlátogatások előtt/után.

Vegyétek ezt csak simán felvidításnak. Vigyázzatok magatokra, hideg van és eső, és ne vegyétek a szívetekre a horrorsütiket - más ország, más szokás, átvenni nem kötelező. Egyébként a Halloween - nem, NEM amerikai eredetű! Hanem pogány kelta ünnep volt, a boszorkányok és kísértetek napja, ez megmagyarázza ezeket a furcsa jelképeket - itt lehet utánaolvasni

A többi kép forrása: Sunset.com

0 Tovább

Á, nekem már nem kell foglalkoznom ilyesmivel!

Változókor és egészséges életmód? Jó kérdés!

A mozgás szerepel az életmentő és önbizalomnövelő midlife tippek listájában, ezért megkértem Noémit, aki edző, hogy írjon nektek arról, miért jó VALÓJÁBAN a mozgás minden életkorban, de különösen a midlife idején avagy változókorban. És megtette :) Íme:

Egészséges életmód - Máté Noémi"Sokszor azt látom, hogy a fő motiváció a mozgásra egy elég egyszerű dolog, mégpedig hogy mindenki szeretne szépen kinézni, csinos ruhákba beleférni, esetleg a buszon, kapaszkodás közben elmosolyodni, hogy fékezéskor milyen jól befeszülnek a kar izmai és megnyugodni, hogy mégiscsak van értelme mozogni.

Ezzel sokáig motiváljuk magunkat, ám 50 éves kor körül hirtelen sokan úgy gondolják, hogy ez teljesen felesleges idő- és energiapazarlás, hiszen a változókor nekik már azt is jelenti, hogy „nekik már mindegy”. Érthetetlen számomra, hova tűnik el önbizalom ilyenkor,  hiszen nem az az átlagos, hogy 50 évesen ér véget az élet, hanem inkább 80-90 környékén, úgyhogy még szinte a fele hátra van. 

Ezt az időszakot pedig érdemes minél egészségesebben eltölteni. Az egészséges táplálkozás, megfelelő pihenés, kikapcsolódás mellett ebben nagyon fontos szerepet játszik a testmozgás. Függetlenül attól, hogy vágyunk-e arra, hogy bikiniben feszítsünk a strandon vagy nem. Az edzett test nem csak a külsőségekben mutat különbséget, hanem a láthatatlan részekre is hatással van, ide sorolva az egészséges önbizalmat is. Nézzük csak meg a legfontosabbakat, milyen hatással van a mozgás a szervezetre:

 

segít megelőzni a csontritkulást (a csont sűrűsége egy bizonyos kor után csökken, de ezt a folyamatot kiválóan lehet lassítani edzésekkel) – nőknél a menopauza után kiemelten fontos, hogy tegyenek a csontritkulás ellen, hiszen a hormonváltozásoknak köszönhetően nagymértékben nő a kockázata

 - enyhíti az érrendszeri megbetegedések tüneteit – egy kellemes kis átmozgatás csökkenti a zsibbadt láb érzetét, serkenti a vérkeringést, csökkenti az infarktus esélyeit

 - csökkenti a cukorbetegség kockázatát – nem csupán a testsúly-normalizáló hatása miatt segít a megelőzésben, de a mozgás jótékonyan befolyásolja az inzulintermelést is (éppen ezért a mozgás a cukorbetegség, inzulinrezisztenciának egyik hatékony kezelési módja)

 - ízületi fájdalmak csökkenése – legyen szó gerinc, váll, csípő vagy bármilyen ízület fájdalmáról, a jól kiválasztott mozgásforma (és felkészült edző) segít a fájdalom csökkentésében. Az ízületek átmozgatása és a környező izmok megerősítése (hogy az izmok részben át tudják venni a fáradt ízületek feladatát) egyaránt fontos

 - javítja a testtartást – megerősíti az izmokat, amik segítenek a helyes testtartás megőrzésében, megelőzi a hát- és derékfájást

 - növeli az egyensúlyérzéket – a kor előrehaladtával egyre gyakrabban veszítjük el egyensúlyunkat, ezen lehet segíteni tornával, ugyanis az egyensúlyozásban a mélyen fekvő izmok (has- és hátizmok) is fontos szerepet játszanak, amiket edzéssel meg lehet erősíteni

 - megőrzi a szellemi frissességet – minden órán új feladatokkal lehet találkozni, amik a mindennapoktól teljesen eltérő kihívások elé állíthatnak, így az agy folyamatos edzésben marad (nem kell bonyolult koreográfiákra gondolni)

 - segít megőrizni (vagy éppen újra előhozni) a hajlékonyságot, koordinációs képességeket

 - energiát ad – egy edzett test mindig sokkal jobban terhelhető, mint egy edzetlen (a szellemi munka után kiváló kikapcsolódás egy kis fizikai munka, egész napos ülés után jólesik átmozgatni a testet, a szellemi fáradtságra gyógyír a fizikai fáradtság)

 - könnyebb elalváshoz, aktívabb pihenéshez segít hozzá egy kis fizikai lefárasztás

 - és nem tudom kihagyni, hogy a külsődre is igazán jó hatással van a mozgás, ami nem elhanyagolható, hiszen minél idősebbek leszünk, annál inkább lassul az anyagcsere, de a mozgással ezt egyensúlyozhatjuk.

 - társasági életedet felfrissíti – új emberekkel lehet megismerkedni, új barátságok születhetnek. Márpedig jókedvűbben, fittebben az önbizalmad is megnő, és így könnyebben tehetsz szert új kapcsolatokra.

 Ez a lista nem meríti ki a mozgás összes jótékony hatását, csak egy kis ízelítőt ad abból, miért is van értelme megmozdulni. Mozogni akkor is érdemes, ha már gyerekkortól jelen van valakinek az életében a sport, de akkor is, ha csak most kezdenél bele. Természetesen ez két külön eset, különböző mozgásforma ajánlott, de hiszem, hogy mindenki meg tudja találni a számára tökéletes, élvezetes és egyben hasznos mozgásformát is. És tagadhatatlan, hogy azok az emberek, akik edzenek, aktív életet élnek, mindig sokkal fiatalosabbak és energikusabbak, mint nem mozgó kortársaik.

 

Pár mozgásforma (a teljesség igénye nélkül), ami ajánlott lehet az 50 feletti korosztály számára (is):

- kezdőknek, ízületi fájdalmaktól szenvedőknek: Pilates, gerinctréning, gerincjóga, stretching

- izomfejlesztésre (csontritkulás miatt kiemelten fontos!): Pilates, jóga, alakformáló órák, konditermi erősítés (az esetlegesen kialakult betegségek miatt mindenképpen érdemes személyi edzővel konzultálni az edzés megkezdése előtt)

- állóképesség növelésére: kezdő aerobik óra (step aerobik helyett érdemes ezzel próbálkozni), Spinning (spinracing helyett, ami túlzott terhelést róna az ízületekre, gerincre), body balls órák, konditermi gépek közül bicikli, ellipszis tréner, gyaloglás, túrázás, Nordic Walking

- egyensúly, koordinációs készségek fejlesztéséhez: Pilates, gerinctréning, jóga, stretching, body balls, könnyed táncos órák (Port de Bras, hastánc, stb)

- vérkeringési problémák esetén: vénatorna, lábtorna, biciklizés, séta, gyaloglás

- és persze az 50+ vagy senior torna (illetve ezek változatai) névvel ellátott csoportos órák, melyet kifejezetten idősebbeknek ajánlanak

 

Ha bizonytalan vagy abban, melyik mozgásforma lenne a legideálisabb számodra (figyelembe véve esetleges betegségeket, korábbi sérüléseket, edzettségi állapotot), csak kérdezz és segítünk megtalálni azt a mozgást, ami a leginkább illeszkedik igényeidhez és hozzásegíthet ahhoz, hogy jó sokáig kellemesen érezd magad a bőrödben!"

Eddig a cikk!

Noémi nemcsak edző, hanem a Mozogj Nomémivel című oldal szerkesztője is.

Kedvcsinálónak egy fotó:

40 felett, ötven felett... bármikor :)

A torna nem feltétlenül keserves dolog - viszont nagyon is része az egészséges életmódnak minden generáció számára    (hmmm, nem tudom hány éves vagy, de neked is:) 

0 Tovább

Midlife: az élet közepén

blogavatar

Midlife! Nemám klimax :) A változókor lelki tünetei, élet negyven-ötvenévesen, tippek a klimax, változókor túléléséhez

Utolsó kommentek