Ijesztő is tud lenni a változókor, valljuk be


"Azt reméltem, halálig játszom,
Szép volt" 
(Ugye megvan a Presser-féle Szentimentális rakenroll)
A változókorban az a legijesztőbb, amikor arra gondolsz, hogy valaminek vége van.... és tény, hogy kegyetlenül kiesel egy sor olyan kellemes női életszerepből, ami addig evidenciának tűnt. 


A szépség, fiatalság, szexuális vonzerő, termékenység, sőt anyaság - milyen jó dolgok, és milyen szép tud lenni ezektől az élet. Hm - és így visszanézve, valljuk be, időnként milyen mocskosul bonyolult, meg fájdalmas, meg nehéz...


Mégis, kicsit mintha kirántanák alólad a szőnyeget.

Aztán megkönnyebbülsz - ezeken legalább nem szükséges már görcsölnöd. (lesz majd más, hehe)

De ha te is csak ezekre az öröknek hitt szerepekre alapoztad eddig a saját önbizalmadat, akkor most alighanem nagy bajban vagy. Nem vagy már olyan bombázó, mint húsz éve, és a férjed/párod ha megvan is, és az jó nagyon - de a valahavolt dédelgetnivaló gyerek biztosan nem akarja már, hogy dédelgesd. Az önbizalom növelése életbevágó, most inkább, mint valaha!

És itt van ez a kimondatlan, ámde horror-közvélemény-hozzáállás, hogy a klimax/menopauza után egy nőnek csökken az értéke. Ettől kinyílik a bicska a zsebemben. 

Ettől ökölbe szorul az agy! - mondta Kiss Manyi valami filmben.. :)


Méghogy.

Változókor... méghogy értékcsökkenés. Francokat 


Már miért is? 
Abszurd és sértő.
De nézz körül, én nem tudom, te közéjük tartozol-e, de hány és hány nő érzi magát leértékeltnek, lekicsinyelltnek, láthatatlannak - csak azért, mert már annyi, amennyi. 
Ez is egy változókori tünet - az önbizalom megroggyanása- de ezt mennyivel nehezebb jól kezelni, mint egy klimaxos hőhullámot vagy álmatlanságot. 
Belénk van ez oltva valahogy, a fene egye meg, hiába rohadtul nem igaz.

Te is azonnal verd ki a fejedből, még ha meg is fordult benne.


Egy ember nem két- vagy háromféle szerepben létezik, könyörgöm.
Mondok most valamit a klimax utáni korszakról, csak így az önbizalmunk növelése céljából. Az őskorban is megvolt a szülési koron túl lévő nőknek a maguk helye és szerepe a törzsben. Részt vettek a munkában és beszálltak az utódok nevelésébe. Ha nem így lenne, ha a törzs nem vette volna hasznát a már nem szülőképeseknek,  nem kaptak volna enni, és idővel kihaltak volna az emberiségből azok, akik hosszú életkort éltek meg!

De nem haltak ki

Akkor pedig mégiscsak szükségesek a törzs számára, hosszú idővel a ternékenység szakasza után is.

A hosszú életkor pedig életkorszakokat jelent. Többet, egymás után. 

Az egyik életkorszak elmúlik, hogy kezdődjön a következő.

Szépen hangzik, mi? Addig is, amíg elég felvilágosultak leszünk ahhoz, hogy ezt filozófiailag teljes mélységében megemésszük, addig is élvezzük az életet, e célból pedig továbbra is ajánlom az azonnali klimax-túlélési tippeket. Van benne kis önbizalom-növesztés is, meg túlélés, és nem szabad egészen komolyan venni. Azonkívül ingyenes, szénsavas, vitamindús.


A fenti fotó forrása és szerzője: Indafotó, stoned 1