Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldog kapuzárás, vagy amit akartok

Ha az alábbi - saját gyűjtésből származó - kapuzárási tüneteket érzed magadon, ne ess kétségbe.

Gondolj egy véres horrorfilmre, meg aztán arra, hogy mások is túlélték, meg aztán ki tudja, mindez akár előbbre is vihet. Utóbbinak szigorú feltétele sajnos, hogy a valóságtól nem célszerű elszakadni.

Nézzük tehát az empirikus tudományt!

A kapuzárási pánik tizenkét tutibiztos lelki tünete

 

Életközép-válságot élsz meg, ha:

  1. úgy érzed, mára ezerszer jobban átlátod az életet, mint az a szerencsétlen főnököd, az a csökönyösen értetlenkedő társad, a neveletlen pimasz gyereked, az élvhajhász macskád, az elvetemült szomszédod, a BKV-ellenőr és és általában véve a komplett magyar és egyszersmind nemzetközi sajtó.
  2. tele a hócipőd olyasmivel amivel eddig egész jól elvoltál: háztartás édes otthon, globális klímaváltozás esős hetünk van, elhájasodtam  szeretek enni, a világ ellenséges megint elfelejtettem a jelszavamat, stb.
  3. még mindig /már megint keresel egy Nagy Célt vagy álmot, de nem is tudod pontosan meghatározni, mit;
  4. ha tudod, mi lenne az a Nagy Álom, akkor viszont titokban feltétlenül terveket szősz, amelyekhez egyébként most épp momentán nem fogsz hozzá;
  5. most döbbensz rá, hogy nemcsak mindig is agykutató/színésznő/autóversenyző/író stb szerettél volna lenni, hanem neked az is volt igazából a hivatásod, és egy világméretű aljas összeesküvés eredménye, hogy nem lettél egyik se és már nem is leszel; 
  6. titokban mégis idővarázslásról álmodsz: harley davidson, 20 évvel fiatalabb csaj/pasi, új és közepes fokban rémisztő hajszín, diszkrét tetkó és piercing stb rendszeresítése;
  7. lúdtalpas mackófutást hajtottál vége sötétedéskor eddig legalább kettő alkalommal (nem hetente kettő, hanem összesen);
  8. nem tudsz napirendre térni a gyerekeid elszakadása fölött sem, ezért folyton odakommentelsz az üzenőfalukra a FB-on, pedig már kedvesen megkértek, hogy ne;
  9. ha vicceskedsz az éveid számával és azt hiszed hogy bárki elhiszi hogy nem annyi vagy;
  10. a hormonpótló tablettára azt mondod könnyedén a kolleganőknek, hogy fogamzásgátló;
  11. a kék tablettára azt mondod a kollegáknak, hogy nem is hallottál róla;
  12. A tükörrel mostanában szeretsz kettesben maradni. Ugye, mert ha innen oldalról nézem magam, és közben így egyik kezemmel az orromnál le-, a szememnél pedig felhúzom a bőrt, máris nem roszz, nem rossz... Liftben is működik, csak a gombot érdemes megnyomni valamikor.

A gyűjtemény bővíthető... hát akkor bővítsük :)

Életközép válság tünetek, merre tovább

0 Tovább

Jane Fonda szerint a midlife

Jane Fonda is átélte a változókort,sőt

A középkorúakra, a midlife-ra és egy picit a midlife utáni időszakra gondolva: Jane Fonda beszélt erről, jó, ő már 75, túlvan a midlife-on, de éppen ezért érdekes, amiket mond. 

Kezdjük tehát azzal, hogy manapság a fejlett országokban 34 teljes évvel tovább élünk átlagosan, mint üknagyanyáink generációja. Gyakorlatilag 3 évtizeddel! Ez egy komplett életszakasz, ha nem több. 


Mégis a mai napig még mindig ugyanúgy gondolkodunk  az életútról: felfelé íveló gyerek-és ifjúkor, egy rövid tetőpont a felnőttkor környékén, majd indulás lefelé.

Jane Fonda ezzel szemben azt mondja: nevezzük ezt a harminc évet az élet harmadik felvonásának, az élet harmadik harmadának, amelyre nem legyinthetsz rá, hanem add meg neki a maga jelentését és jelentőségét.

Egy lépcsősort képzelj el

Ezért az életutad, életkorod jelképeként ne a boltívre gondolj, amely egy darabig felfelé, aztán némi rövid csúcspont után már lefelé ível - hanem egy lépcsősort képzelj magad elé. 
Egy olyan lépcsősort, amelyen az ember szelleme lépked felfelé a bölcsesség, hitelesség és teljesség felé.

Vannak kutatások, mondja Jane Fonda, és ezen ő is meg van lepve - amelyek szerint a középkorúak sokszor kevésbé stresszesek, kevésbé ellenségesek másokkal, az élettel szemben, mint a kicsit fiatalabbak. Boldogabbak, kevesebbet aggodalmaskodnak és jobban érzik magukat, mint néhány évvel korábban.

Nem érzik úgy, hogy végzetesen megváltoztak volna, épp ellenkezőleg: ötvenévesen még inkább önmaguk, mint fiatalabb korukban, amikor annyi megfelelési kényszer vette körül őket.

A középkorúak számára éppen ez lehet a midlife szép tartalma: hogy az évtizedek alatt felhalmozott, tartogatott sok-sok sérülést, kudarcot, bonyodalmat, csalódást tiszta fejjel átgondoljuk, feldolgozzuk és apránként helyre tegyük magukban. 
Visszanézünk, hogy meglássuk és megértsük, kik vagyunk és honnan jöttünk, milyen hatások értek minket, miért hibáztatjuk magunkat értelmetlenül, kinek kell megbocsátanunk...

Így, ha mint középkorúak áttekintjük az életünket, saját magunkat, el tudjuk engedni, amit el kell, meg tudjuk érteni amit meg kell, sőt a midlife életszakaszában új életcélokat is megfogalmazhatunk - és ezáltal többek, jobbak, boldogabbak lehetünk.


Az előadás itt megtekinthető, nem sok, 10 perc, viszont hála a fordítóknak, rendes, szép magyar felirat van hozzá!
http://www.ted.com/talks/lang/hu/jane_fonda_life_s_third_act.html

U.i.: A videón tök jó Jane Fonda szemüvege. Megint jön vissza a divatba ez a nagy keret, észrevettétek? Azt hittem csak fiataloknak áll jól, de nem :)


















0 Tovább

Az önbizalom esete a változókorral


Ijesztő is tud lenni a változókor, valljuk be


"Azt reméltem, halálig játszom,
Szép volt" 
(Ugye megvan a Presser-féle Szentimentális rakenroll)
A változókorban az a legijesztőbb, amikor arra gondolsz, hogy valaminek vége van.... és tény, hogy kegyetlenül kiesel egy sor olyan kellemes női életszerepből, ami addig evidenciának tűnt. 


A szépség, fiatalság, szexuális vonzerő, termékenység, sőt anyaság - milyen jó dolgok, és milyen szép tud lenni ezektől az élet. Hm - és így visszanézve, valljuk be, időnként milyen mocskosul bonyolult, meg fájdalmas, meg nehéz...


Mégis, kicsit mintha kirántanák alólad a szőnyeget.

Aztán megkönnyebbülsz - ezeken legalább nem szükséges már görcsölnöd. (lesz majd más, hehe)

De ha te is csak ezekre az öröknek hitt szerepekre alapoztad eddig a saját önbizalmadat, akkor most alighanem nagy bajban vagy. Nem vagy már olyan bombázó, mint húsz éve, és a férjed/párod ha megvan is, és az jó nagyon - de a valahavolt dédelgetnivaló gyerek biztosan nem akarja már, hogy dédelgesd. Az önbizalom növelése életbevágó, most inkább, mint valaha!

És itt van ez a kimondatlan, ámde horror-közvélemény-hozzáállás, hogy a klimax/menopauza után egy nőnek csökken az értéke. Ettől kinyílik a bicska a zsebemben. 

Ettől ökölbe szorul az agy! - mondta Kiss Manyi valami filmben.. :)


Méghogy.

Változókor... méghogy értékcsökkenés. Francokat 


Már miért is? 
Abszurd és sértő.
De nézz körül, én nem tudom, te közéjük tartozol-e, de hány és hány nő érzi magát leértékeltnek, lekicsinyelltnek, láthatatlannak - csak azért, mert már annyi, amennyi. 
Ez is egy változókori tünet - az önbizalom megroggyanása- de ezt mennyivel nehezebb jól kezelni, mint egy klimaxos hőhullámot vagy álmatlanságot. 
Belénk van ez oltva valahogy, a fene egye meg, hiába rohadtul nem igaz.

Te is azonnal verd ki a fejedből, még ha meg is fordult benne.


Egy ember nem két- vagy háromféle szerepben létezik, könyörgöm.
Mondok most valamit a klimax utáni korszakról, csak így az önbizalmunk növelése céljából. Az őskorban is megvolt a szülési koron túl lévő nőknek a maguk helye és szerepe a törzsben. Részt vettek a munkában és beszálltak az utódok nevelésébe. Ha nem így lenne, ha a törzs nem vette volna hasznát a már nem szülőképeseknek,  nem kaptak volna enni, és idővel kihaltak volna az emberiségből azok, akik hosszú életkort éltek meg!

De nem haltak ki

Akkor pedig mégiscsak szükségesek a törzs számára, hosszú idővel a ternékenység szakasza után is.

A hosszú életkor pedig életkorszakokat jelent. Többet, egymás után. 

Az egyik életkorszak elmúlik, hogy kezdődjön a következő.

Szépen hangzik, mi? Addig is, amíg elég felvilágosultak leszünk ahhoz, hogy ezt filozófiailag teljes mélységében megemésszük, addig is élvezzük az életet, e célból pedig továbbra is ajánlom az azonnali klimax-túlélési tippeket. Van benne kis önbizalom-növesztés is, meg túlélés, és nem szabad egészen komolyan venni. Azonkívül ingyenes, szénsavas, vitamindús.


A fenti fotó forrása és szerzője: Indafotó, stoned 1






 

0 Tovább

Mihez kezdj a tükörfóbiával?

Állítólag a negyvenes-ötvenéves nők 90%-a nincs jóban a tükörképével, miközben csak 9%-uk elégedett a látvánnyal.
Mindeközben a huszonévesek 43 százaléka mondta azt, hogy igen, elégedett.
(Könyörgöm, huszonévesen?? kevesebb mint a felük?? Meg kéne nekik mutatni, milyenek lesznek ötvenévesen, mindjárt elégedettebbek lennének :)

Szóval ha neked is tükörfóbiád van olykor, nem vagy egyedül.

Csak mások kapják el a klimaxot



Ehhez az egész öregedés-parához aláfestő zenét adnak a változókor tünetei, amiről mi is azt hittük, hogy áá, ez csak másokkal fordul elő.
Csak mások kapják el a klimaxot, persze:) Olyanok, akik nyilván egész mások, mint mi... bizony nem vigyáztak magukra, nem táplálkoztak rendesen, nem sportoltak eleget, nem törekedtek a pozitív gondolkodásra, nem igyekeztek növelni az önbizalmukat, nem foglalkoztak magukkal eleget...  
Persze.
Az.
Ráadásul a fiatalság-rögeszme csak úgy árad a filmekből, reklámokból, közvélekedésből. A szépséget mintha azonosítanák a fiatalsággal. Nem jó érzés negyven-ötvenéves korban egyszerűen láthatatlanná válni - ez az ügy kemény dió az amúgy is megtépázott lelkünknek. Az önizalom növelése sok nőnél eleve szükséges lett volna 20-30 évvel korábban is, hát még most.

Mit lehet tenni a változókori tükörfóbia ellen? 


Szóval mit is? Sok mindent!
Persze a plasztikai sebészet is ott van... Van aki bevállalja, ha megengedi a pénztárcája meg a bátorsága, mert pl laposabb hasat szeretne, kisebb feneket, kisebb vagy éppen nagyobb, vagy csak peckesebb mellet, virsliajkat, felvarrt arcot.
Ez is lehet egy opció az önbizalom visszaszerzésére, de nem az egyetlen!

  1. Elsősorban is: mozgás! Leadhatod a zsírt, vagy rendben, egy részét... Továbbá a kedved sokkal jobb lesz, és emiatt nem fognak érdekelni se a vaksi férfiak, akik nem látnak meg, se a retusált plakátmacák.
  2. Önmagában a diéta nem segít, hidd el: ha pusztán kalóriacsökkentéssel fogysz, a hátramaradó idomaid löttyedtek lesznek, ami igen ronda. Meg aztán őrültül éhes és frusztrált leszel tőle, ezért előbb-utóbb feladod, majd még többet szedsz vissza. (Kipróbáltam)
  3. Találd meg, mi az, ami jókedvre derít! Ha ez egy egész estés otthoni olvasás, azt, ha hullámvasutazás, akkor azt. Ha jó a kedved, a többi is könnyebben megy.
  4. Új frizura, új szemüveg, szép színek az arcod körül.
  5. Szereld le a tükröt és tégy a helyébe egy alpesi rétet ábrázoló posztert. Najó, most hülyülök ám!
  6. A derű az arcon pedig - szép, na.
  7. Kivéve, ha a mosolyod foghíjas. Ezért legyen itt még egy tipp: a fogorvos. (Hátha jóképű)

7+1. A végére hagytam a legnehezebbet: mindeközben próbáld meg elfogadni... hogy ez vagy te, hogy ennyi idős vagy. Ne ess pánikba, ne sanyargasd magad és ne várd azt se, hogy most majd megint harmincaska leszel. A tiéd ez az arc és ez a test ott a tükörben - szeresd őket, szeresd magad.

Tudsz jobbat?

Klimax és változókori tünetek: nem tetszik a tükörképem
Ne add fel! A tükörfóbia nem a vég - csak egy változókori lelki tünet



forrás: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1376658/Mid-life-mirror-angst-syndrome-How-90-women-40-affected.html
1 Tovább

Úristen, láthatatlan lettem?

Szerintetek mikor tudok hamarabb átmenni a zebrán: ha a 20 éves lányom van mellettem, vagy ha én próbálkozom egyedül?
Olvastam egy kísérletről. Odaállítottak egy lerobbant autót, mellette váltogatva különféle korú és formájú tanácstalan, gyámoltalan, segítségre váró nőket.  A szexi fiatal nők mellett csikorgó fékekkel, behúzott hassal pattantak elő a kiskezicsókolom férfiak az autójukból, míg a középkorúakra a sanyarú levegőnek-nézés várt.
Hű de meglepődött most mindenki!

Egy időben volt olyan harmincas férfi kollégám, aki nem köszönt. A mellettem álló, ugyanott dolgozó huszon-harmincéveseknek igen, nekem nem. Pedig esküszöm, nem akartam ráugrani. 

Nemhogy nem néznek meg, nem is látnak meg.
Mintha ott se lennél.
Hát pedig de.
Ott vagy. 

Hol vannak ők? a jó midlife történetek?

Karakteres, jófej középkorú férfi szereplők előfordulnak a filmekben, egész sokan.
Ez nem baj, sőt.
De könyörgöm, a Földön élő emberiség több mint fele nő, ők azért nem mindannyian szexistennő huszonévesek.
Hol vannak ők, a többiek? 
  
A középkorúak (ha nők az istenadták) láthatatlanok a filmekben is. Akkor léphet színre egy-egy, ha éppen úgy adódik, és hirtelen kell a sztoriba egy undok ex, egy terroristanő, egy  alkoholista vicces öreglány a szomszédból - egyszóval egy gonosz mostoha. 
Annette Bening Csodálatos Júlia
Annette Bening a csodálatos Júliában - a pasi persze fiatalabb, de nem biztos, hogy ez a lényeg

Középkorúakról szóló jó történeteket akarok!  jó figurákkal, akikre tudnék olykor jó szívvel gondolni, hogy na, ez az öreglány is milyen jól megvan, pedig jaj de középkorú!

Úgy kitenném őket plakátokra otthon a falra.
Vagy valahova.
Persze csak miután megtaláltam őket.

Hol vagytok, ti középkorú jó női karakterek? és a hozzátok tartozó jó midlife történetek?
  
  

Itt kezdődik a lista:

- A három csaj a Mamma mia-ból: Meryl Streep, Christine Baranski, Julie Walters

- Annette Bening a Csodálatos Júliában

- ...

tessenek folytatni! 


0 Tovább
«
12

Midlife: az élet közepén

blogavatar

Midlife! Nemám klimax :) A változókor lelki tünetei, élet negyven-ötvenévesen, tippek a klimax, változókor túléléséhez

Utolsó kommentek