Jane Fonda is átélte a változókort,sőt

A középkorúakra, a midlife-ra és egy picit a midlife utáni időszakra gondolva: Jane Fonda beszélt erről, jó, ő már 75, túlvan a midlife-on, de éppen ezért érdekes, amiket mond. 

Kezdjük tehát azzal, hogy manapság a fejlett országokban 34 teljes évvel tovább élünk átlagosan, mint üknagyanyáink generációja. Gyakorlatilag 3 évtizeddel! Ez egy komplett életszakasz, ha nem több. 


Mégis a mai napig még mindig ugyanúgy gondolkodunk  az életútról: felfelé íveló gyerek-és ifjúkor, egy rövid tetőpont a felnőttkor környékén, majd indulás lefelé.

Jane Fonda ezzel szemben azt mondja: nevezzük ezt a harminc évet az élet harmadik felvonásának, az élet harmadik harmadának, amelyre nem legyinthetsz rá, hanem add meg neki a maga jelentését és jelentőségét.

Egy lépcsősort képzelj el

Ezért az életutad, életkorod jelképeként ne a boltívre gondolj, amely egy darabig felfelé, aztán némi rövid csúcspont után már lefelé ível - hanem egy lépcsősort képzelj magad elé. 
Egy olyan lépcsősort, amelyen az ember szelleme lépked felfelé a bölcsesség, hitelesség és teljesség felé.

Vannak kutatások, mondja Jane Fonda, és ezen ő is meg van lepve - amelyek szerint a középkorúak sokszor kevésbé stresszesek, kevésbé ellenségesek másokkal, az élettel szemben, mint a kicsit fiatalabbak. Boldogabbak, kevesebbet aggodalmaskodnak és jobban érzik magukat, mint néhány évvel korábban.

Nem érzik úgy, hogy végzetesen megváltoztak volna, épp ellenkezőleg: ötvenévesen még inkább önmaguk, mint fiatalabb korukban, amikor annyi megfelelési kényszer vette körül őket.

A középkorúak számára éppen ez lehet a midlife szép tartalma: hogy az évtizedek alatt felhalmozott, tartogatott sok-sok sérülést, kudarcot, bonyodalmat, csalódást tiszta fejjel átgondoljuk, feldolgozzuk és apránként helyre tegyük magukban. 
Visszanézünk, hogy meglássuk és megértsük, kik vagyunk és honnan jöttünk, milyen hatások értek minket, miért hibáztatjuk magunkat értelmetlenül, kinek kell megbocsátanunk...

Így, ha mint középkorúak áttekintjük az életünket, saját magunkat, el tudjuk engedni, amit el kell, meg tudjuk érteni amit meg kell, sőt a midlife életszakaszában új életcélokat is megfogalmazhatunk - és ezáltal többek, jobbak, boldogabbak lehetünk.


Az előadás itt megtekinthető, nem sok, 10 perc, viszont hála a fordítóknak, rendes, szép magyar felirat van hozzá!
http://www.ted.com/talks/lang/hu/jane_fonda_life_s_third_act.html

U.i.: A videón tök jó Jane Fonda szemüvege. Megint jön vissza a divatba ez a nagy keret, észrevettétek? Azt hittem csak fiataloknak áll jól, de nem :)